HIGHLIGHTS OPERA CATONE IN UTICA, A. VIVALDI

Hoogtepunten van opera Catone in Utica van Antonio Vivaldi in Theater Dakota

Vrijdag 27 oktober 2017, aanvang 20.15 uur

Macht, intriges, vertrouwen en vergeving.
Een verhaal van alle tijden.

Dit wilt u zeker meemaken.

Carlos Monteiro       Catone

Bonny de la Hunty  Cesare

Marta Loncar            Emilia

Mariana Pimenta      Arbace

Aleksan Chobanov   Fulvio

 

Barokensemble

o.l.v. Leonardo Valiante       

Het drama betreft de laatste confrontatie  tussen Catone, een verdediger van de Romeinse vrijheid, en Caesar, die de opperste dictator was geworden. Voor de tekst was librettist Metastasio geïnspireerd door historische gebeurtenissen van de laatste dagen van Catone.

Door de overwinning op Pompeï is Julius Cesar uitgegroeid tot absolute heerser van Rome. Alleen de oud republikeinse Senator Fulvio weerstaat nog zijn macht. Omringd door zijn trouwe volgelingen, waaronder Pompeo’s weduwe Emilia, is Catone gevlucht naar Numidia (het tegenwoordige Tunesië), onder de bescherming van prins Arbace, waardoor Cesare wordt gedwongen de hoofdstad Utica te belegeren.

De eerste uitvoering in 1737, Verona , Vivaldi’s Catone in Utica werd geacht een meesterwerk te zijn in die tijd.