concert-verleden

BAROKMEESTERS EN HUN  INVLOED – Albinoni project

7 maart 2020 Bergkerk Den Haag

8 maart 2020 cultuurhuis De Paulus Oegstgeest

 

 

WEINACHTSORATORIUM VAN J.S. BACH

Koor Collegium Utrecht en ConcertoValiante Barok

6 december 2019 Grote of Sint Barbarakerk Culemborg

8 december 2019 Emmauskerk Den Haag

 

 

BAROKMEESTERS IN ONZE WERELD 

19 oktober 2019   Emmauskerk Den Haag

 

 

STABAT MATER

6 april 2019               Bergkerk, Den Haag

7 april 2019               de Paulus, Oegstgeest

 

KARAKTERS VAN DE BAROK

1 maart 2019            Familiekerk Den Haag

2 maart 2019            Bergkerk Den Haag

 

 

 

ConcertoValiante is een organisatie die in 2010 is ontstaan uit de passie van klavecinist Leonardo Valiante, geboren in Montevideo, Uruguay, en welke zich richt op barokmuziek in de breedste vorm.

ConcertoValiante werkt met studenten en afgestudeerden van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De solisten en musici komen van over de hele wereld naar Nederland om hun artistieke talenten en kwaliteiten te vergroten door de studies op conservatoria alhier.

Eigenzinnige en gedreven studenten – daar houden er wij van. Ons curriculum stimuleert een zelfstandige, autonome houding. Wij willen dat de studenten er zélf achter komen waar hun grootste talenten liggen, dat je voor jezelf besluit welke kant je op wilt na de studie en dat je je rol in de samenleving voor je ziet. Natuurlijk ondersteunen wij hun daar op verschillende manieren in.

Onze voorkeur gaat uit naar studenten en afgestudeerden die makkelijk samen spelen met anderen en de werking van lichaam en geest begrijpen. Je maakt makkelijker contact met het publiek als je zelf lekker in je vel zit. Bovendien, deze collega’s ontmoet je o.a. bij ConcertoValiante, want dit ensemble wordt gevormd door studenten en afgestudeerden van conservatoria.

Wij werken efficiënt en serieus met elke musicus van het barokensemble in samenwerking met coördinatrice Nelly Straatjes. Wij bieden inspirerende programma’s en doen een intense research naar bekende en onbekende barokcomponisten uit Europa en brengen deze componisten tot leven in verschillende uitvoeringen. Wij zijn bevlogen in ons werk en hebben daardoor een positieve motivatie.

Onder de naam ConcertoValiante zijn we in 2012 begonnen met opera Orlando, in 2014 opera Rodelinda en in 2016 opera Ottone van G.F. Händel en opera Catone in Utica van A. Vivaldi, allen uitgebracht in Den Haag en/of Utrecht. In juli 2017 is opera Ottone in Uruguay uitgevoerd met een Uruguayaanse cast en barokensemble. In oktober 2017 hebben we Catone in Utica in theater Dakota Den Haag uitgevoerd. Van alle opera’s die tot nu toe zijn uitgebracht worden vooraf highlights uitgevoerd door de solisten en musici om hen en het publiek vertrouwd te maken met de schitterende klanken uit de barokperiode.

Ook treedt het barokensemble van ConcertoValiante regelmatig op in de Kloosterkerk en de Emmauskerk te Den Haag, verzorgen zij kamerconcerten in o.a. het Rijksmuseum voor Oudheden, Festival Oude muziek te Utrecht, Oud katholiek kerk te Delft, Westerkerk te Amsterdam, Titus Bradsmakerk te Den Haag en de Pauluskerk te Oegstgeest.

Vaste musici van het barokensemble ConcertoValiante zijn o.a. concertmeester John Ma, James Hewitt,Dorota Gorlow, Federico Forla, Tiziano Teodori, Xiangji Zeng, Lena Rademann, Amandine Menuge, Yussif Barakat en Balazs Tóth. Leonardo Valiante vormt op klavecimbel het hart van het ensemble.

ConcertoValiante wil de Ambassade van Uruguay danken voor de prettige samenwerking. Onze bedrijf wordt door het publiek zeer gewaardeerd om zijn kwalitatief hoogstaande concerten op het gebied van de barokmuziek.

Passie, inspiratie en kennis staan hoog in het vaandel.

Website: www.concertovaliante.com

Facebook: concertovaliante

Geschiedenis

ConcertoValiante Barok is een organisatie, gevestigd in Den Haag sinds 2010 als een onderneming, die zich richt op barokopera en kamermuziek. Alle leden van het ensemble zijn studenten en afgestudeerden van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het motto van ConcertoValiante is om studenten en afgestudeerden van conservatoria met elkaar in contact te brengen, hen podiumervaring aan te bieden en veel van elkaar te leren.

Vanaf 2010 treedt het barokensemble op in Den Haag en omstreken (waaronder Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest), Amsterdam en Utrecht. Ook bij Festival Oude Muziek heeft het ensemble meerdere malen opgetreden. Veel mensen laten zich als vrienden van ConcertoValiante inschrijven.

 

De bekendste werken die ConcertoValiante heeft uitgevoerd zijn:

In 2012 Opera Orlando van G.F. Händel met vijf solisten waaronder countertenor Leandro Marziotte, alom bekend in binnen en buitenland. 

In 2014 opera Rodelinda van Händel met zes solisten waaronder sopraan Mariana Pimenta, vaste sopraan bij ons ensemble. 

In 2016 opera Ottone van Händel met vijf solisten waaronder wederom Mariana Pimenta, Griekse countertenor Mattias Pavlous, Luise Kim, Andrea Tjäder, Rut Codina Palacio en Dody Soetanto. 

In 2017 opera Catone in Utica van A. Vivaldi met vijf solisten waaronder Mariana Pimenta, Mattias Pavlous en sopraan Andrea Tjäder. 

In 2018 cantate BWV 210 van J. S. Bach en aria’s Cleopatra van Händel met sopraan Cally Youdell en het barokensemble, fluitconcert TWV 51:D2 van Telemann met traverso Tiziano Teodori  en cellosonate nr. 4 van G. B. Platti met cellist Tomas Kardos.

Ook treden wij jaarlijks op in de Kloosterkerk en Abdijkerk te Den Haag tijdens lunchpauzeconcerten. Wij doen projecten met zangdocent Coen Honig en zijn leerlingen in de regio Den Haag.

Sinds eind 2018 is ConcertoValiante Barok een culturele stichting geworden met een ANBI status. Voor donateurs van culturele ANBI geldt een extra giftenaftrek. (Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting).

In 2019 heeft ConcertoValiante Barok kamermuziek concerten instrumentaal en vocaal uitgevoerd in Den Haag, Oegstgeest. Door de samenwerking met dirigent Dody Soetanto zijn wij in contact gekomen zijn koren en in december 2019 is het Weinachtsoratorium van Bach uitgevoerd i.s.m. het koor Collegium Utrecht en vier solisten van het Koninklijk Conservatorium en het barokensemble bestaande uit 12 musici in de Oude of Barbarakerk Culemborg en in de Emmauskerk.